Djeca iz ljubavi ili djeca da biste ocuvali brak

Imam jednog prijatelja/poznanika koji vec godinama vara svoju zenu. Prije nekoliko mi javlja kako je zatrudnila i da cekaju trece dijete.

Ja mu nisam cestitala.
Sta da kazem? Bravo majstore?

Ne znam kako je kod vas ostali ali u mom nekom idealnom svijetu se djeca prave iz ljubavi…

Btw bilo bi interesantno cuti sta jedna takva osoba moze da uradi iz vjerske perspektive da bi imao neke sanse da dode do Dzenneta. Koliko Hadzdzova treba da obavi i koliko mu vrijedi postiti za ramazan ili cak 27. noc ramazana? Hajd ko zna mozda je ovo normalna pojava kod muslimana?

Just thinking aloud…

Ja licno ne bih nikad mogla tako nesto trpiti, ali s druge strane odgojena sam da zaradjujem svoj kruh, tako da bih u svaka doba mogla sutnuti/ostati bez partnera bez da se previse sta ekonomski promijeni i bez da zavrsim na ulici.

Ja vjerujem u to da svaka zena zna prepoznati kad nije No1 muskarcu, zatim dzaba djete kad znas da nije iz ljubavi…

6 thoughts on “Djeca iz ljubavi ili djeca da biste ocuvali brak”

  1. Mozda njega zena isto vara i djeca nisu uopste njegova… Nikad nisam shvatila to varanje u braku. Pa ako vec hoces da zivis tim zivotom budi samac i niko nista nece reci, a ne kukavica sto bi htio fol neku “slobodu” da radi sta hoce dok mu je kod kuce partner koji je obicno vrlo dobro pod kontrolu drzan(a).
    A sto se tice pitanja religioznog moram reci da i mene to zanima. Cesto sam o tome razmisljala ali nisam nikad bas aktivno trazila odgovor tako da bi bas bilo zanimljivo saznati

  2. svaki seksualni odnos je strogo zabranjen u islamu osim sa osobom sa kojom si u braku, i to se tretira kao blud…
    U šerijatu je kazna za bludnike ili bičevanje ( za one koji nisu u braku niti su ikada bili u braku) ili smrtna kazna ( za one koji su u braku ili su nekada bili u braku pa više nisu) , i ta kazn je otkup za kaznu na Ahiretu.
    Ali da bi se kazna izvršila potrebni su preduvjeti d ase ispune, sudski proces i dokazivanje sa 4 svjedoka koja su vidjela sam spolni akt i to da su vidjeli kako muški spolni organ ulazi u ženski, a ne samo da su vidjeli neko drmanje i mrdanje..ili da onaj ko je počinio blud prizna sam da je počinio…ovo sve dakle važi samo u državi u kojoj je na snazi šerijat.
    Što se tiče naših današnjih društava..može li se pokajat , može..ali da bi pokajanje bilo ispravno mora se , osim iskrenog osjećaja kajanja u sebi i ostaviti momentalno djelo koje se čini, u ovom slučaju blud, dakle prekinuti te odnose i nikada se više ne vratiti činjenju takvog djela.
    Djeca koja se rode iz takvih odnosa nemaju nikakvu krivicu u tome.
    Da li će im Allah oprostiti na Sudnjem danu, to ne možemo znati i u to ne ulazimo….
    Još nešto?

  3. Kao sto kaze Alkemicar to je blud i svaki odnos mimo braka zabranjen a to moze li muskarac ozeniti vise zena je druga tema. Ako ima 2 onda je sa te 2. Dok kod bluda mijenja zene ko carape ne zna se ko mu je zena.

  4. Najkrvaviji komentar je od alkemichara cuj 4 svjedoka treba da bude, gdje postoje ti grupnjaci pa da mogu tako svjedociti..haha…
    Pitanje je bilo koliko hadzdzova treba da obavi i koliko vrijedi postiti za 27.noc jer ja kako sam skontala da ko god ne posti da mu je dovoljna samo taj 27.dan ramazana da posti i da su svi grijesi rijeseni pa mi je to zvucalo kao jedna jako dobra stvar. Jer se onda mozes ponasati kako hoces i samo obavis godisnje jedan dan posta i “resetovan” si i krenes od nule.:)

    1. Vidis e to nije tacno da je dovoljno hadz za otkup i 27 noc. To je misljenje samo u NARODU ali gledajuci po islamu nije tako. Osoba koja ne klanja 5 puta nicim ae ne moze otkupiti i pitanje primali se i hadz a to Allah zna najbolje

    2. pa nije to smiješno, vidiš, bolje je pogriješiti u nekažnjavanju nego u kažnjavanju. Islam , iako ga mnogi vu doživljavate na pogrešan način, teži zaštiti života , kao jednoj od navećih vrijednosti, pa je bolje otežati kažnjavanje nego da se dousti pa da npr. tvoj čovjek ode na sud i optuži te za blud i da na osnovu jednog svjedoka budeš kažnjena…a ako je neko zaista počinio blud a niko ga nikada nije vidio i nije za to odgovarao, pa kazni svakako neće izmaći, onosvjetskoj koja je mnogo gora nego ovosvjetska…zato u istoriji islamskih država , najčešći, možda i jedini slučajevi kažnjavanja za blud su bili oni na osnovu priznaanja samih počinitelja, koji su se pokajli i shvatili da im je bolje da iskuse ovosvjetsku kaznu umjesto onosvjetske..

      I nema nikakvih ćiribu ćiriba folova, kao kod katolika, prouči ovo 100 puta ili ono i čist si..jok..kako sam i rekao pokajanje – teoba koja ima svoja 3 uslova koja sam rekao gore a koji se moraju ispuniti i da, iskreno pokajanje briše grijehe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address