Zasto kao strani drzavljanin (ne)stediti novac u Bosnu i Hercegovinu?

Dosta nas koji zivimo u inostranstvu drzimo dio novca na stednim knjizicama u Bosni i Hercegovini. Razlozi stednje nije zbog te vise kamate, jer od tako niski kamata se sigurno necete obogatiti…Nego je radi osjecaja neke dobre svrhe i onaj osjecaj pripadnosti da ste ipak dio neceg iako ne zivite tu.  Mozda i u nekoj nadi da ce se situacija poboljsati kad tad i da ako su vec stanovnici drzave digli ruke i samo gledaju kako da bjeze da makar Mi kao mi radimo nesto primjerno..

Moj plan kad sam bila prebacila svoju ustedjevinu u Bosnu je bio da ostvarim neki business i da imam nesto kapitala da mogu dici kredit na osnovu njega i jos vise uloziti kad bude krenulo kako treba. Jednostavno radi trackrecorda, kao sto to inace funkcionise u raznim drzavama..

Danas to sve pisem kao PROPALO, jer u drzavi poput Bosne dosta toga treba da se promijeni da bi se moglo na taj nacin razmisljati. Iz inostranstva kad saljes, transakcija novca traje oko 4 radna dana, na racun stignu bez problema i banka ih zatim veze a ti sav sretan sto je to tako sve jednostavno..

Ali nakon godinu ipo kad dode taj dan i zelite da vratite taj isti novac, SIPAK!

Zamislite osjecaj kad morate skoro godinu dana da cekate, tj. ja licno cekam od decembra prosle godine da mi se vrati novac. Ne zelim ga CASH, zelim ga na svoj Svedski racun, jer je na bijelo novac zaradjen. Dzaba poznanstvo, dzaba direktori koji su od povjerenja, dzaba sto znate da to nikako nije uredu, i da ne treba trajati toliko vremena da se VRATI TAJ NOVAC. Zivce sam izgubila ne radi novca, nego od tog bezobrazluka i muntanja, jer novac kad ti treba onda ga zelis u roku par dana, po zelji JUCE, ali kad se svako malo kaze sad je nalog poslan jos da hoce te pare stici…godinu dana…

Stvarno…

Ko koga pravi budalom? Pocnem stvarno razumiti situaciju tu u Bosni, i ljudi koji su zaposleni po bankama tu dole ocigledno misle da ako je neko u inostranstvu da ga mogu praviti budalom i vozati za nos kako god zele. Ko jos vjeruje u te prosto djecije price da se nalozi salju skoro godinu dana a da novac nikad da stigne?

Nadam se u buduce da ko god pomisli da ulaze ili da drzi svoju ustedjevinu na racunu u Bosni, da prije toga googla i dode do mog posta, pa da makar procita moje iskustvo i da skonta koliko je to losa ideja.

Odlucila sam da idem do srzi s ovim. Ovo je definitivno material za novina.

S ovim iskustvom sto ja imam nebi nikom preporucila da ikad vise stedi ili da stavlja pare na stednjoj knjizici u Bosni. Ako se za to odlucite, nemoj te nikad stavljati vise novca nego sto mozete da izgubite.

Ja sam inace otvorena za nove ideje i misli, ako mi neko moze objasniti i naci dovoljno argumenata zasto ipak ulagati i stediti novac u Bosni ja cu ih rado poslusati…mozda je nekim ljudima taj razlog kristalno jasan….meni DEFINITIVNO NIJE…

 

PS. Izvinjavam se za sve gramaticke greske u ovom postu i opsto na blogu, ako nesto nije korektno napisano slobodno me ispravite a ako vam nesto nije jasno slobodno upitajte ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.

Email address